Przejdź do treści głównej

Do Norwegii na ryby!

Do Norwegii na ryby!

Szefowie współpracujący z Norweską Radą ds. Ryb i Owoców Morza – Andrzej Polan, Adam Chrząstowski, Sebastian Krauzowicz, Michał Kardymowicz oraz Piotr Kucharski – na co dzień gotujący w Dzień Dobry TVN odbyli podróż do Norwegii, by przekonać się, w jakich warunkach hodowany jest łosoś, a także aby pod okiem norweskich specjalistów odbyć warsztaty kulinarne.

Pierwszym etapem podróży było Oslo i wizyta w Norweskiej Akademii Kulinarnej. To wiodąca edukacyjna placówka w Norwegii – laureaci najważniejszych konkursów kulinarnych oraz szefowie prowadzący restauracje uhonorowane gwiazdkami Michelina są zwykle absolwentami Akademii. Akademia pretenduje do miana najlepszej placówki edukacji kulinarnej w Skandynawii.

Podczas warsztatów polscy szefowie kuchni przygotowywali dania z wykorzystaniem ryb i owoców morza będących wizytówką Norwegii. Na stołach pojawiły się: łosoś norweski, dorsz, halibut oraz  krab królewski, homarzec norweski, jeżowce i przegrzebki. Celem warsztatów była prezentacja technik kulinarnych oraz sposoby kompozycji dań, prezentujące norweską myśl gastronomiczną – minimalizm składników, tak aby dominującym elementem dania był smak ryb i owoców morza.

W Bergen szefowie odwiedzili farmy łososia, gdzie mogli od początku do końca obejrzeć cykl rozwoju łososia norweskiego.

W gościnnych progach restauracji Cornelius na wyspie Bjorøy powstały też filmy, w których polscy szefowie gotują własne dania, inspirowane norweską kuchnią i oczywiście z norweskim łososiem w roli głównej. Filmy można obejrzeć na naszym kanale youtube poniżej.