Przejdź do treści głównej

Hodowla i żywienie ryb

Hodowla i żywienie ryb

Od samego początku życia ryb ważne jest, aby zapewnić im odpowiednią dietę.

Odpowiednie pożywienie zapewnia stabilny wzrost populacji ryb. Stopniowy rozwój ryb w ciągu całego okresu hodowli umożliwia obniżenie potencjalnych wahań jej najważniejszych parametrów jakościowych: kształtu, ubarwienia, zawartości tłuszczów i tekstury mięsa.

Surowa kontrola pożywienia ryb zapewnia optymalną zawartość witamin i innych ważnych składników odżywczych w mięsie ryby, powstawanie niezbędnej ilości pigmentów skórnych oraz najwyższą jakość ryby w chwili jej dostarczenia do zakładu przetwórczego. Porcja pokarmu jest dokładnie ważona, ponieważ przekarmienie łososia może mieć negatywny wpływ na stan zdrowia ryby, a nadmierna ilość pokarmu po prostu wypłynie poza klatkę.