Przejdź do treści głównej

Walory norweskiego łososia hodowlanego

Walory norweskiego łososia hodowlanego

Hodowany w naturalnych warunkach łosoś norweski jest znany na całym świecie i dostępny w 120 krajach.

Mówiąc o łososiu norweskim mamy na myśli dwa rodzaje łososia; hodowanego w warunkach naturalnych i hodowanego na fermach.

Łosoś norweski (atlantycki) hodowany jest na skalę przemysłową. W porównaniu ze stosowanymi wcześniej metodami hodowlanymi nowoczesne technologie są znacznie bardziej skuteczne. Ryby hoduje się w specjalnych klatkach, umieszczonych w głębokiej, chłodnej wodzie norweskiego wybrzeża, przy czym wielkość przyrostu ich wagi, zależy od specjalnego składu pokarmu ryb.

Zalety norweskiego łososia hodowlanego

Ryba ta przez cały okres hodowli znajduje się pod stałą kontrolą wielu pracowników, kamer wideo i specjalnych skomputeryzowanych urządzeń.

Hodowla łososia pozwala uniknąć sezonowości w połowie ryb i umożliwia całoroczne regularne dostawy. Połów łososia żyjącego w warunkach naturalnych jest bowiem możliwy tylko kilka miesięcy w roku.

Skróceniu ulega czas i odległość, jaką przemierza ryba od chwili wyłowienia do zapakowania w zakładzie przetwórczym.

To właśnie dzięki stałemu procesowi produkcji, konsument otrzymuje świeżego łososia w odróżnieniu od ryb wyławianych na otwartym morzu, które muszą zostać zamrożone.

Hodowla na współczesnych farmach umożliwia optymalne warunki ich wyławiania  – łososie nie mają ran ciętych i innych uszkodzeń charakterystycznych dla ryb odławianych w warunkach naturalnych.

Warunki hodowli łososia na skalę przemysłową pozwalają na przeprowadzanie surowych kontroli na obecność pasożytów w organizmie ryby i ewentualności wystąpienia chorób  zakaźnych.

Łosoś norweski hodowany na farmach ma standardowe wymiary. Dlatego też ryby z Norwegi odznaczają się niezmiennie taką samą wysoką jakością.