Przejdź do treści głównej

Łosoś norweski grillowany w pergaminie na sposób orientalny z orzeźwiającą sałatką

Łosoś norweski grillowany w pergaminie na sposób orientalny z orzeźwiającą sałatką
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf: Mateusz Motyczyński

Wiosenna propozycja na smaczną i orzeźwiającą potrawę na bazie Łososia. Danie świetnie się sprawdzi w ciepłe wiosenne dni.

Składniki

-
+

800 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
4 łyżki stołowe  sosu sojowego
2   cebule szalotki
2 łyżki stołowe  miodu
2 cm  świeżego imbiru

Sałatka

1   ananas
1   mango
200 g  truskawek
2   czerwone cebule
100 g  papryczka jalapeno
1 garść  świeżej mięty
1   sok ze świeżej limonki
1   sok ze świeżej pomarańczy

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Imbir ścieramy na tarce, łączymy z miodem, sosem sojowym, sokiem z pomarańczy i pokrojoną szalotką.
  • Marynatę wlewamy do woreczka  foliowego i wkładamy łososia, tak aby był przykryty marynatą. Woreczek odstawiamy na 30 min.
  • Następnie łososia na układamy na pergaminie, podlewamy marynatą, zawijamy w pakiecik i grillujemy przez ok 8-10 minut.
  • Łososia podajemy z orzeźwiającą sałatką: owoce obieramy, kroimy , łączymy z pokrojoną cebulą, plasterkami papryczki, świeżą miętą i sokiem z owoców.