Przejdź do treści głównej

Łosoś norweski pieczony w soli z warzywami z cząbrem

Łosoś norweski pieczony w soli z warzywami z cząbrem
  • 
4

    4 porcje

  • 40-60 min.

  • Difficulty

    Trudny

Fotograf: Kamil Zieliński

Oryginalny przepis na łososia w soli morskiej. Potrawa dla osób nie bojących się kuchennych eksperymentów.

Składniki

-
+

300 g  filetu z łososia norweskiego ze skórą
400 g  gruboziarnistej soli morskiej
1   białko jajka
2 liście  kapusty
2   marchewki
2   korzenia pietruszki
2   selera
2   cebule
1 szczypta  cząbru
   olej roślinny
   sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Sól morską delikatnie łączymy z roztrzepanym białkiem.
  • Filet z łososia norweskiego owijamy w liście kapusty i całość pokrywamy solą z białkiem, tak aby powstała skorupka.
  • Pieczemy 15 min., w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  • Warzywa obieramy, kroimy w grubsze kawałki. Smarujemy olejem, oprószamy cząbrem oraz doprawiamy solą i pieprzem.
  • Pieczemy ok. 40 min., w piekarniku nagrzanym do 180°C – do miękkości.
  • Przed podaniem łososia przekrawamy na pół.