Przejdź do treści głównej

Łosoś norweski pieczony z warzywami

Łosoś norweski pieczony z warzywami
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf: Astrid Hals

Pieczony łosoś norweski to ulubiona potrawa wielu osób; czas pieczenia można wykorzystać na to, aby nakryć do stołu i opróżnić zmywarkę.

Składniki

-
+

600 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
1   cebula
1   papryka, czerwona
0,5 szt  por
1   marchew
0,5 szt  cukinia
8   pomidorków cherry
3 łyżki stołowe  oliwy z oliwek
1 szczypta  tymianek, suszony
1 szczypta  oregano
   sól i pieprz
   folia aluminiowa

Podawać z

   kwaśnej śmietany, lekkiej

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Łososia norweskiego pokroić na porcje. Rozgrzać piekarnik do 200 °C.
  • Cebulę pokroić w piórka, paprykę na kawałki, a pora, marchew i kabaczek na plasterki.
  • W misce wymieszać olej z ziołami i warzywami, przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  • Skropić warzywa kilkoma łyżkami wody, a na wierzchu ułożyć kawałki łososia. Posolić i popieprzyć; naczynie przykryć folią aluminiową.
  • Włożyć do piekarnika na środkowy poziom i piec około 20 minut.
    Czas pieczenia łososia norweskiego zależy od temperatury wewnątrz ryby przed pieczeniem. Może ona się różnić w zależności od tego, czy rybę wyjęto prosto z lodówki, czy była niedawno rozmrażana lub też czy przed przygotowaniem miała temperaturę pokojową.
  • Przed podaniem udekorować kilkoma łyżkami kwaśnej śmietany.
  • Do tej potrawy można dodawać różne warzywa; warto też podać ją ze słodkim sosem chili, sosem sojowym lub sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Dodatkowy smak wydobędą zioła takie jak szczypiorek, natka pietruszki czy koperek.

Wskazówka: Przed przygotowaniem warzyw ustawić na ogniu garnek z wodą. Gdy woda się zagotuje, wrzucić pokrojone warzywa na 1 minutę, a dopiero potem przełożyć do naczynia żaroodpornego.