Przejdź do treści głównej

Łosoś norweski przyrządzony w folii z warzywami

Łosoś norweski przyrządzony w folii z warzywami
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Kim Holthe

Prosty sposób na przyrządzenie łososia norweskiego – wszystko w jednej paczuszce. Można piec w piekarniku lub smażyć na grillu. Jeśli ktoś lubi wędrówki i wycieczki, może także przygotować to danie na ognisku. Smacznego!

Składniki

-
+

700 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
5   ziemniaków
1 ząbek  czosnku
4   cebulki dymki
1   papryka, zielona
2   pomidory
100 ml  créme fraîche
4 arkusze  folii alumuniowej
   sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Rozgrzać piekarnik do 180 C.
  • Filet z łososia norweskiego pokroić na cztery kawałki tej samej wielkości. Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plastry.
  • Dymkę pokroić na cienkie krążki, czosnek drobno posiekać, paprykę pokroić w paseczki, a pomidora na plastry. Nieco śmietany crème fraîche rozsmarować na folii aluminiowej, ułożyć na niej warzywa. Doprawić solą i pieprzem.
  • Na każdym kawałku folii umieścić jeden kawałek łososia norweskiego, posolić i popieprzyć. Resztę crème fraîche podzielić pomiędzy wszystkie kawałki.
  • Każdy kawałek zawinąć w folię, ułożyć brzegami do góry na blasze do pieczenia.
  • Rybę piec około 15 minut na środkowym poziomie piekarnika, aż będzie całkowicie upieczona.
  • Łososia w folii można również smażyć na grillu.