Przejdź do treści głównej

Łosoś norweski smażony z warzywami strąkowymi

Łosoś norweski smażony z warzywami strąkowymi
  • 
4

    4 porcje

  • Ponad 60 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf:

Składniki

-
+

800 g  filetu z łososia norweskiego ze skórą
240 g  ciecierzycy z puszki
160 g  białej fasoli z puszki
160 g  czarnej fasoli
120 g  zielonej soczewicy
600 g  dyni
2 szt  cebule
   kminek
   majeranek
   koperek
   sól i pieprz
   olej

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.

Wszystkie fasole, oprócz soczewicy, namaczamy na noc w zimnej wodzi. Następnie wodę odlewamy, całość zalewamy świeżą i gotujemy do miękkości. Na patelni przesmażamy posiekaną  cebulę, dodajemy soczewicę i drobno pokrojoną dynię. Łączymy z odcedzonymi warzywami strąkowymi. Dodajemy przyprawy i zioła.

Łososia kroimy na 4 porcje.  Skórę nacinamy w paski. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, od strony skóry, do zarumienienia. Przekładamy rybę na drugą stronę i krótko smażymy, tak aby łosoś w środku pozostał lekko różowy. Usmażonego łososia podajemy na gorących warzywach, skropionych olejem. Danie dekorujemy świeżymi ziołami.