Przejdź do treści głównej

Łosoś norweski z pieczonymi ziemniakami w porach i sosem miodowym

Łosoś norweski z pieczonymi ziemniakami w porach i sosem miodowym
  • 
4

    4 porcje

  • Ponad 60 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf:

Zapiekany łosoś norweski w towarzystwie ziemniaków i pora. Całość uzupełniona przepysznym sosem miodowym.

Składniki

-
+

500 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
1,2 kg  ziemniak, małej wielkości
100 g  masła
300 ml  śmietany 36%
2 szt  jajka
0,5 łyżeczka  gałki muszkatołowej
1 szt  cytryna
1 pęczek  koperek
1 łyżka stołowa  miodu
1 łyżka stołowa  musztardy Dijon
2 łyżki stołowe  oleju
   sól i pieprz
   cukru

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Obrane ziemniaki gotujemy w całości w osolonej wodzie przez ok. 20 minut.
  • Odcedzamy, lekko studzimy, zgniatamy ręką i rozdzielamy delikatnie na środku.
  • Układamyw żaroodpornym naczyniu.
  • Myjemy dokładnie pory, odcinamy zieloną cześć, a białą kroimy w cieniutkie paseczki.
  • Rozpuszczamy masło na patelni ustawionej na małym ogniu.
  • Pory dusimy bez rumienienia przez ok. 3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na ziemniaki.
  • W misce ubijamy lekko śmietanę z jajkami, dodajemy kawałeczki wędzonego łososia, otartą na drobnej tarce skórkę z cytryny i sok. Doprawiamy gałką, solą i pieprzem.
  • Masą zalewamy ziemniaki.
  • Na wierzchu układamy łososia norweskiego pokrajanego na 4 filety.
  • Pieczemy w rozgrzanym do 180°C przez ok. 25 minut.
  • W miseczce ukręcamy miód z musztardą i olejem na gładki sos.
  • Dodajemy połowę drobno posiekanego kopru.

Wyjętą zapiekankę dekorujemy sosem i pozostałym koprem.