Przejdź do treści głównej

Łosoś norweski z soczewicą, winogronami i śmietaną

Łosoś norweski z soczewicą, winogronami i śmietaną
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf:

Składniki

-
+

600 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
2 szt  marchewki
1 szt  selera
200 g  winogron bezpestkowych
0,5 l  bulion drobiowy
1 łyżeczka  koncentratu pomidorowego
1 szt  cebula
200 g  soczewicy, żółtej
1 główka  sałata rzymska
100 ml  śmietany 36%
2 łyżki stołowe  czerwonego octu winnego
   sól i pieprz
   olej rzepakowy
   masło

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Łososia dzielimy na porcje, przyprawiamy solą oraz pieprzem i obsmażamy z każdej strony na oleju.
  • Marchew, seler oraz cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę, przesmażamy na maśle, dodajemy surową soczewicę, całość chwilę smażymy i zalewamy bulionem. Dusimy aż soczewica nie będzie bardzo miękka.
  • Do prawie miękkiej soczewicy dodajemy pokrojoną sałatę, winogrona, śmietanę, ocet i koncentrat.
  • Wszystko dokładnie mieszamy, na wierzchu układamy porcje podsmażonego łososia.
  • Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień do minimum i czekamy żeby ryba doszła.

Soczewicę układamy na talerzu, na wierzchu łososia norweskiego i podajemy.