Przejdź do treści głównej

Łosoś pieczony z cytryną

Łosoś pieczony z cytryną, Fotograf: Studio Dreyer-Hensley
  • 
4

    4 porcje

  • 20 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Studio Dreyer-Hensley

Ciekawa potrawa z łososia doprawionego cytryną i sosem sojowym. Podawać z ryżem i sałatką z awokado, jabłkiem i dymką.

Składniki

-
+

600 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
2 łyżki stołowe  sosu sojowego
4 łyżki stołowe  oliwy z oliwek
1 szt  cytryna
   sól i pieprz

Sałatka

2 szt  cebulki dymki
0,5 szt  jabłko zielone
1 szt  mała sałata rzymska
1 szt  awokado

Dressing

3 łyżki stołowe  soku ze świeżej cytryny
3 łyżki stołowe  oliwy z oliwek
0,5 łyżeczka  sól morska

Podawać z

  

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Rozgrzać piekarnik do 180 °C.
  • Łososia pokroić na odpowiednie porcje i umieścić w naczyniu do pieczenia.
  • Skropić sosem sojowym, sokiem z cytryny, oliwą; posypać tartą skórką cytrynową. Lekko posolić i popieprzyć.
  • Piec 10-12 minut.

Sałatka

  • Dymkę pokroić na plasterki, a jabłka w paseczki. Poszatkować sałatę.
  • Przekroić awokado na pół, usunąć pestkę i wyjąć miąższ łyżką.
  • Awokado posiekać na kawałeczki i zmieszać z jabłkiem i sałatą.

Dressing

  • Wymieszać sok z cytryny, oliwę i sól morską, dodać do sałatki.

Łososia podawać z sałatką i gotowanym ryżem.

Wskazówka: Urozmaicimy potrawę, jeżeli cytrynę (sok i skórkę) zastąpimy pomarańczą.