Przejdź do treści głównej

Łosoś pieczony z parmezanem i sałatką z pomidorów

Łosoś pieczony z parmezanem i sałatką z pomidorów, Fotograf: Studio Dreyer-Hensley
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Studio Dreyer-Hensley

Parmesan is a great, diverse cheese. In this recipe you bake salmon with a lid of grated parmesan and serve it with salad and pasta. A balanced dinner.

Składniki

-
+

600 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
0,5 łyżeczka  sól
1 łyżka stołowa  oliwy z oliwek
25 g  sera parmezan

Sałatka z pomidorów

3   pomidory
0,25 szt  czerwona cebula
0,25 szt  świeży ogórek
50 ml  oliwy z oliwek
3 łyżki stołowe  octu balsamicznego
   sól i pieprz

Podawać z

   makaron

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Rozgrzać piekarnik do 180 °C.
  • Łososia pokroić na odpowiednie porcje, posolić, przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Skropić oliwą z oliwek.
  • Zetrzeć parmezan, posypać nim łososia. 
  • Piec około 15 minut.

Sałatka z pomidorów

  • Pomidory pokroić na kawałki, cebulę na cienkie plasterki, ogórka w kostkę.
  • Wymieszać oliwę z oliwek i ocet balsamiczny, lekko posolić i popieprzyć.
  • Dressing dodać do sałatki i ostrożnie wymieszać.

Łososia podawać z sałatką i dowolnym makaronem.