Przejdź do treści głównej

Łosoś z kukurydzą i orzeszkami pinii

Łosoś z kukurydzą i orzeszkami pinii, Fotograf: Johnny Han
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf: Johnny Han

Łosoś, mini szparagi, mini kukurydza i czosnek to składniki przepysznego dania z woka. To chińskie danie zaspokoi każdy apetyt.

Składniki

-
+

600 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
12 szt  mini szparagów
12 szt  mini kukurydzy
4 ząbki  czosnku
100 g  orzeszków pinii
   olej

Sos

300 ml  bulionu z kurczaka
1 łyżka stołowa  sos sojowy
2 łyżeczki  skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka  sól
0,5 łyżeczka  pieprz

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Pokroić łososia na kostkę o wielkości 2 cm.
  • Umyć szparagi i kukurydzę, pokroić na kawałki o wielkości 3 cm.
  • Czosnek drobno pokroić; orzeszki pinii uprażyć na patelni bez tłuszczu.
  • Połączyć składniki na sos.
  • Smażyć czosnek przez 1 minutę w niewielkiej ilości oleju. Dodać łososia i smażyć krótko na małym ogniu.
  • Dodać sos, zagotować.
  • Dodać szparagi i kukurydzę; gotować, aż będą ciepłe.

Dodać orzeszki pinii i podawać.