Przejdź do treści głównej

Śledź marynowany z musztardą i miodem

Śledź marynowany z musztardą i miodem , Fotograf: Studio Dreyer-Hensley
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Studio Dreyer-Hensley

Klasyczny śledź marynowany z musztardą z dodatkiem miodu to odejście od typowej norweskiej tradycji.

Składniki

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Należy spróbować filetów śledziowych; jeżeli są zbyt słone, na kilka godzin włożyć do wody lub mleka.
  • Filety pokroić na niewielkie kawałki.
  • Połączyć składniki na sos musztardowy, doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Dodać śledzie i delikatnie wymieszać.
  • Przełożyć do słoika, przykryć.
  • Przed podaniem włożyć do lodówki przynajmniej na jeden dzień.

Śledzie można przechowywać w lodówce przez około tygodnia.