Przejdź do treści głównej

Śledź norweski z buraczkami i majonezem chrzanowym

Śledź norweski z buraczkami  i majonezem chrzanowym
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf: Kamil Zieliński

Marynowany norweski śledź podany z sałatką z piklowanych buraków, majonezem chrzanowym oraz jajkami przepiórczymi.

Składniki

-
+

Marynata

4   filety ze śledzia norweskiego
100 ml  octu winnego
100 ml  olej roślinny
1,5 szklanka  wody
   kminek
   pieprz
 szczypta  cukru

Majonez

2   żółtka
200 ml  olej roślinny
1 łyżka stołowa  musztardy
2 łyżki stołowe  chrzanu
sok ze świeżej cytryny 1  
   sól i pieprz
 szczypta  cukru

Sałatka z buraków

2   buraki
200 ml  wody
100 ml  czerwonego octu winnego
20 ml  porto
100 ml  oliwy z oliwek
3 łyżki stołowe  cukru trzcinowego
1 pęczek  świeżego szczypiorku
   sól

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.

Marynata

  • Wodę zagotować z przyprawami i octem, dodać grube krążki sparzonej cebuli.
  • Sprawione śledzie zalać wystudzoną zalewą i odstawić na minimum dobę.

Majonez

  • Żółtka utrzeć z musztardą, dodać sok z cytryny i przyprawy.
  • Następnie wolnym strumieniem wlewać olej, nie przerywając ubijania.
  • Chrzan odcisnąć z soku i dodać do majonezu.  

Sałatka z buraków

  • Wodę, ocet, porto i przyprawy zagotowujemy i studzimy.
  • W zalewie umieścić pokrojone w cienkie paski buraki i odstawić na min. dobę.
  • Oliwę połączyć z posiekanym szczypiorkiem, odstawić, aby nabrała smaku szczypiorku.
  • Osączone z marynaty śledzie podawać z piklowanymi burakami, majonezem chrzanowym oraz sadzonymi jajkami przepiórczymi. Danie skropić oliwą szczypiorkową.