Przejdź do treści głównej

Śledź w śmietanie z jabłkiem

Śledź w śmietanie z jabłkiem, Fotograf: Studio Dreyer-Hensley
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Studio Dreyer-Hensley

Śledź w śmietanie jest w Norwegii tradycyjną potrawą podawaną zwykle z chlebem na śniadanie. Przedstawiamy przepis na wariant z jabłkiem i musztardą dijon.

Składniki

-
+

7  
1   jabłko
300 ml  kwaśnej śmietany
1 łyżka stołowa  musztardy Dijon
2 łyżeczki  cukru
1 łyżka stołowa  octu jabłkowego

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Należy spróbować filetów śledziowych; jeżeli są zbyt słone, na kilka godzin włożyć je do wody lub mleka.
  • Pokroić filety na niewielkie kawałki.
  • Zetrzeć jabłko, zmiksować z kwaśną śmietaną, musztardą, cukrem i octem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Wymieszać śledzia z sosem.
  • Przełożyć do słoika, słoik zamknąć.
  • Tak przyrządzonego śledzia można podać w dniu przyrządzenia.

Przechowywać w lodówce około tygodnia.