Przejdź do treści głównej

Śledź w pomidorkach koktajlowych

Śledź w pomidorkach koktajlowych, Fotograf: Studio Dreyer-Hensley
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf: Studio Dreyer-Hensley

Śledź w pomidorach to jedna z norweskich tradycji. Proponujemy zastąpić zwykłe pomidory pomidorkami koktajlowymi, a tak przyrządzony śledź będzie bardziej słodki.

Składniki

-
+

7 szt  śledzi marynowanych, przyprawionych
100 ml  przecieru pomidorowego
4 łyżki stołowe  białego octu winnego
150 ml  cukru
100 ml  oleju słonecznikowego
1 szt  czerwona cebula
100 g  pomidorków cherry
1   liść laurowy
1 łyżka stołowa  świeżego koperku
   sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Śledzia pokroić na niewielkie kawałki.
  • Purée z pomidorów zagotować z dodatkiem białego octu winnego, cukru i oleju.
  • Dodać krążki cebuli, kawałki pomidorków koktajlowych i liść laurowy; gotować 3 minuty.
  • Odstawić do ostudzenia; doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Wymieszać sos pomidorowy ze śledziem i posiekanym koperkiem.
  • Przełożyć do słoika, słoik zamknąć. 
  • Przed podaniem włożyć do lodówki przynajmniej na jeden dzień.

Można przechowywać w lodówce około 2 tygodni.