Przejdź do treści głównej

Śledź z koprem włoskim

Śledź z koprem włoskim, Fotograf: Katrine Lunke
  • 
4

    4 porcje

  • Ponad 60 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf: Katrine Lunke

Gdy mamy ochotę na sałatkę śledziową własnej roboty, wypróbujmy ten wspaniały przepis. Można podać z chlebem lub sałatką z kopru włoskiego, jabłka i ogórka.

Składniki

-
+

6 szt  filetu z łososia norweskiego, solonego
0,5 szt  koper włoski, świeży
300 ml  wody
200 ml  cukru
2 szt  liść laurowy
1   nasiona anyżku
100 ml  octu, 7%

Sałatka

0,5 szt  koper włoski, świeży
1   jabłko
0,5 szt  świeży ogórek
1 łodyga  świeżego koperku

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Spróbować filetów śledziowych i jeśli są zbyt słone, włożyć do wody.
  • Pokroić śledzia na kawałki, a koper włoski na paseczki.
  • W garnku zagotować wodę z cukrem, liściem laurowym i anyżkiem. Gotować 2 minuty na małym ogniu.
  • Dodać koper włoski i ocet, ostudzić.
  • Śledzia przełożyć do słoika, zalać zalewą, słoik zamknąć.
  • Przed podaniem włożyć do lodówki przynajmniej na 24 godziny.

sałatka

  • Pokroić koper włoski, jabłko i ogórka na cienkie paseczki.
  • Połączyć składniki na sałatkę, posypać koperkiem.

Śledzia podawać z sałatką lub z chlebem.

Można przechowywać w lodówce około 2 tygodni.