Przejdź do treści głównej

Burger z łososia i gazpacho z arbuza

Burger z łososia i gazpacho z arbuza
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf:

Wiosenna propozycja na inne wydanie łososia z grilla. Pyszny burger uzupełniony wiosenną sałatką.

Składniki

-
+

1 kg  filetu z łososia norweskiego bez skóry
0,5 szklanka  tartej bułki
1 szt  cebula
1 łyżka stołowa  musztardy Dijon
1 łyżka stołowa  chrzan
1 szt  jajko
   świeży rozmaryn
   sól i pieprz
1 kg  arbuz
   letnie warzywa
   oliwy z oliwek
   sok ze świeżej cytryny
   świeżej kolendry

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Łososia siekamy na bardzo drobną kostkę, łączymy z bułką tartą, jajkami, dodajemy chrzan, musztardę oraz przyprawy. Rozmaryn przed dodaniem mielimy w młynku.
  • Z masy porcjujemy burgery i odstawiamy do lodówki na kilkanaście minut.
  • Smażymy na grillu, z każdej strony 4-5 minut.

Arbuza miksujemy, pozostawiając ćwiartkę do pokrojenia w kostkę. Dodajemy pozostałe pokrojone warzywa, sok z cytryny, oliwę. Doprawiamy solą, cukrem do smaku.  Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Posypujemy kolendrą.