Przejdź do treści głównej

Burger z łososia norweskiego z musem ziołowo-twarogowym

Burger z łososia norweskiego z musem ziołowo-twarogowym
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf: Mateusz Motyczyński

Łatwe i szybkie danie, które z pewnością przypadnie do gustu nie tylko wielbicielom ryb. Lekka i pyszna potrawa do podania jako przystawka lub danie główne.

Składniki

-
+

600 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
2   pomidory
400 g  białego sera
100 ml  kwaśnej śmietany
1 łyżka stołowa  chrzan
20 ml  oliwy z oliwek
2 łyżki stołowe  zielonego pieprzu w zalewie
1 garść  natki pietruszki
1 garść  świeżego koperku
1 garść  szpinak
2   cebule szalotki
1 garść  ziaren maku
1 garść  ziarna sezamu
   sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Łososia siekamy w drobną kostkę, doprawiamy solą, białym pieprzem, dodajemy oliwę, ziarna maku i sezamu.
  • Wyrabiamy wszystko na jednolitą masę. Z masy formujemy burgery i smażymy na grillu po 3 minuty z każdej strony.
  • Liście szpinaku, natkę pietruszki, koperek oraz pieprz zielony miksujemy na krem, łączymy z białym serem oraz chrzanem. 
  • Burgera podajemy z plastrami pomidora gruntowego i sosem z zielonego pieprzu i ziół.