Przejdź do treści głównej

Cały pieczony halibut z warzywami korzeniowymi

Cały pieczony halibut z warzywami korzeniowymi
  • 
4

    4 porcje

  • Ponad 60 min.

  • Difficulty

    Trudny

Fotograf:

Halibut pieczony w całości jest soczysty i delikatny. To świetny i prosty sposób przygotowania jedzenia dla większej ilości osób. Z ziołami i sezonowymi warzywami korzeniowymi stanowi dobry i zdrowy posiłek.

Składniki

-
+

2 kg  halibuta w całości
2 l  wody
200 g  soli
1 łyżka stołowa  olej
1 łyżka stołowa  masło
1 łyżeczka  pieprz
4 gałązki  natki pietruszki
1 szt  cytryna
100 ml  białego wina
1 szt  por

Masło ziołowe

200 ml  śmietany 36%
200 g  masła
3 łyżki stołowe  natki pietruszki
   sól i pieprz
   sok ze świeżej cytryny

Podawać z

2 szt  marchewki
1 korzeń  pietruszka
0,5 szt  brukwi
kilka szt  ziemniak

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Rozgrzać piekarnik do 200oC.
  • Oczyścić rybę, odciąć głowę i  ogon. Odciąć płetwy i ściągnąć skórę.
  • Rozmieszać wodę z solą i włożyć rybę do zalewy na ok.8 minut. Wyjąć rybę i dobrze ją osuszyć.
  • Lekko zrumienić halibuta na oleju z masłem i posypać ją pieprzem.
  • Włożyć halibuta do natłuszczonego żaroodpornego naczynia razem z posiekaną pietruszką.
  • Posypać halibuta skórką otartą z cytryny i skropić go sokiem z cytryny.
  • Polać rybę białym winem i upiec w piekarniku, aż będzie gotowa, przez ok.15 minut.

Masło z Sandefjord

  • Zagotować kremówkę aż zgęstnieje i roztrzepać w niej masło podzielone na małe porcje.
  • Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, a tuż przed podaniem, zmieszać z posiekaną natką.

Dodatki

  • Pokroić marchewki, korzeń pietruszki i brukiew w słupki i ugotować na pół twardo w lekko osolonej wodzie.

Podawać halibuta na warzywach, posypanego porem, z masłem z Sandefjord i ugotowanymi ziemniakami.