Przejdź do treści głównej

Carpaccio z łososia

Carpaccio z łososia
  • 
4

    4 porcje

  • 20 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Studio Dreyer-Hensley

Carpaccio to specjał rodem z Włoch. Podajemy przepis na tę smaczną przekąskę, w której cienkie plasterki łososia serwuje się ze śmietaną i ziołami.

Składniki

-
+

400 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
1 pęczek  świeżego koperku
1 pęczek  trybula, świeża
100 ml  oleju rzepakowego
1   jajko
2 łyżeczki  chrzanu
4 plaster  chleba razowego
4 łyżki stołowe  śmietany 36%
   sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Łososia pokroić na cienkie plastry, lekko posolić i popieprzyć.
  • Koperek i trybulkę grubo posiekać, wymieszać z olejem rzepakowym, solą i pieprzem.

Sposób podawania:

  • Ugotować jajko na twardo, żółtko drobno posiekać.
  • Zetrzeć chrzan; chleb żytni pokroić na bardzo cienkie kromki.
  • Opiec kromki chleba na patelni bez tłuszczu, aż będą chrupiące.

Plastry łososia podawać z ziołami, żółtkiem jaja, chrzanem, żytnim chlebem; polać kwaśną śmietaną.