Przejdź do treści głównej

Ceviche z pstrągiem i halibutem

Ceviche z pstrągiem i halibutem
  • 
4

    4 porcje

  • 40-60 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf:

Przygotuj wspaniałą ceviche – [sałatkę z owoców morza] z dodatkiem pstrąga, halibuta, mango, chili i kolendry. Ta potrawa świetnie nadaje się na przystawkę, którą zachwycisz swoich gości.

Składniki

-
+

200 g  filetu z pstrąga bez ości i skóry
200 g  filetu z halibuta
0,5 szt  limonka
0,5 szt  cytryna
500 ml  soku ze świeżej pomarańczy
0,5 szt  mango
0,5 szt  papryczka chilli, czerwona
2 łyżki stołowe  świeżej kolendry
   sól i pieprz
   chipsy tortilla

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Pokroić pstrąga i halibuta w małą kostkę i włożyć do miseczki.
  • Wycisnąć sok z połówek cytryny i limonki, polać rybę sokiem z cytrusów zmieszanych z sokiem z pomarańczy.
  • Obrócić rybę w soku, zakryć miseczkę folią plastikową i pozostawić przez godzinę w lodówce.
  • Odcedzić sok z ryby i zachować go.
  • Pokroić mango na małe kostki, posiekać chili i kolendrę.
  • Przemieszać rybę z mango, chili i kolendrą i polać ją odrobiną soku z cytrusów.
  • Doprawić solą i pieprzem.

Podawać w małych miseczkach z chipsami tortilla.