Przejdź do treści głównej

Domowe paluszki rybne z dorsza

Domowe paluszki rybne z dorsza
  • 
4

    4 porcje

  • 20 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Studio Dreyer-Hensley

Paluszki rybne można łatwo przyrządzić samemu. Wyjątkowo dobrze smakują z purée ziemniaczanym i surówką.

Składniki

-
+

600 g  filetu z dorsza, bez skóry i ości
4 łyżki stołowe  mąki pszennej
1 łyżeczka  sól
0,5 łyżeczka  pieprz
1   jajko
2 łyżki stołowe  mleka
100 ml  tartej bułki
3 łyżki stołowe  margaryny w płynie

Purée ziemniaczane

5   ziemniaków
100 ml  mleka
1 łyżka stołowa  margaryny w płynie
   sól i pieprz

Podawać z

4   marchewki
0,5   cytryna
3 łyżki stołowe  wody
1 łyżeczka  cukru
4 łyżki stołowe  świeżego szczypiorku

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Kroimy dorsza na paski o szerokości ok. 2 cm.
  • Mieszamy mąkę pszenną, sól i pieprz w szerokiej misce.
  • W innej misce ubijamy jajko z mlekiem.
  • Do trzeciej miski sypiemy bułkę tartą.
  • Zanurzamy rybne paski w mące przyprawionej z solą i pieprzem.
  • Potem zanurzamy je w jajku z mlekiem, a na koniec obtaczamy w bułce tartej.
  • Smażymy rybne paski w panierce na rozgrzanej patelni w margarynie w płynie, na złotobrązowo, ok. 4 min. z każdej strony.
  • Układamy usmażone paluszki rybne na papierowym ręczniku, który pochłania tłuszcz.

Purée ziemniaczane

  • Myjemy i obieramy ziemniaki, kroimy w dużą kostkę i gotujemy w nieosolonej wodzie.
  • Odlewamy wodę z gotowania i zostawiamy ziemniaki do odparowania.
  • Ubijamy je tłuczkiem lub widelcem, dodając mleko, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  • Wlewamy margarynę w płynie, mieszamy i podgrzewamy purée.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.

Surówka

  • Myjemy i obieramy marchewkę i ścieramy na tarce.
  • Wyciskamy sok z cytryny, mieszamy z wodą i cukrem.
  • Zalewamy marchewkę dressingiem i dokładnie mieszamy.
  • Myjemy i drobno siekamy szczypiorek i posypujemy nim surówkę.

Podajemy świeżo usmażone paluszki rybne z purée ziemniaczanym i surówką.

Wskazówka: Możemy użyć do paluszków filetów innej ryby niż dorsz.