Przejdź do treści głównej

Dorsz norweski Skrei w cytrusowej marynacie z dipem awokado

Dorsz norweski Skrei w cytrusowej marynacie z dipem awokado
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf: Synøve Dreyer

Przystawka o świeżym smaku, łatwiejsza do przyrządzenia niż myślisz. Doskonały początek wytwornej kolacji.

Składniki

-
+

200 g  filetu z dorsza norweskiego skrei, bez skóry i ości
1 szt  cytryna
0,5 szt  papryczka chilli, czerwona
2 łyżeczki  cukru
2 łyżeczki  soli
1 szczypta  pieprz kajeński

Dip z awokado

1 szt  awokado
0,5 szt  limonka
0,5 ząbek  czosnku
   sól
   cukru

Podawać z

2 kromki  białego pieczywa
   masło
   szczypiorek z cebulką

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Pokrój filety z ryby na jak najcieńsze plastry i rozłóż je na talerzu.
  • Zetrzyj skórkę z jednej cytryny i drobno posiekaj papryczkę chili.
  • Wyciśnij sok z cytryny.
  • Posyp filety z ryby solą i cukrem, startą skórką z cytryny, posiekaną papryczką chili i pieprzem cayenne.
  • Skrop wierzch sokiem z cytryny i pozostaw na około 15 minut. 

Dip z awokado:

  • Obierz awokado i usuń pestkę. Wyciśnij sok z limonki i drobno posiekaj czosnek.
  • Rozgnieć awokado i wymieszaj z sokiem z limonki i czosnkiem. Dopraw solą i cukrem do smaku. 
  • Pokrój chleb na kawałki i podsmaż na maśle.
  • Przełóż kawałki chleba na ręcznik papierowy, aby wchłonął tłuszcz.
  • Ułóż filety z ryby, krem z awokado i chleb na talerzach.
  • Całość zwieńcz posiekanym szczypiorkiem.