Przejdź do treści głównej

Dorsz norweski pieczony z pesto

Dorsz norweski pieczony z pesto
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf: Esten Borgos

Filet z dorsza norweskiego smakuje wyśmienicie, kiedy upieczemy go z czosnkiem, papryką i brokułami oraz polejemy dużą ilością sosu pesto. Świeży, kolorowy posiłek na weekendy lub imprezy.

Składniki

-
+

700 g  filetu z dorsza, bez skóry i ości
1 szt  cebula
1 ząbek  czosnku
0,5 szt  brokuł
2 szt  papryki, czerwonej
0,5 kostka  bulion warzywny
300 ml  wody
2 łyżki stołowe  oliwy z oliwek
0,5 szt  cytryna
4 łyżeczki  pesto
   sól i pieprz
   folia aluminiowa

Podawać z

   ryż

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Rozgrzać piekarnik do 200 °C.
  • Pokroić dorsza norweskiego na porcje, lekko posolić i popieprzyć.
  • Cebulę i czosnek pokroić w cienkie plasterki. Brokuły podzielić na małe różyczki, a paprykę pokroić na kawałki.
  • Ułożyć warzywa w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą, zalać bulionem. Lekko posolić i popieprzyć.
  • Ułożyć kawałki dorsza norweskiego na warzywach, skropić sokiem wyciśniętym z cytryny i posmarować pesto.
  • Naczynie przykryć folią aluminiową. Piec około 20 minut, aż ryba będzie miękka.