Przejdź do treści głównej

Dorsz pieczony z warzywami

Dorsz pieczony z warzywami, Fotograf: Studio Dreyer-Hensley
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Studio Dreyer-Hensley

Upieczmy dorsza i warzywa w jednym naczyniu – to będzie szybki, prosty obiad. Do tego proponujemy ubić ziemniaki lub podać w inny sposób – według uznania!

Składniki

-
+

700 g  filetu z dorsza norweskiego
1 szt  cukinia
1 szt  czerwona cebula
24 szt  pomidorków cherry
3 łyżki stołowe  oliwy z oliwek
20 szt  oliwek, czarnych
   sól i pieprz
   świeżej bazylii

Podawać z

   purée ziemniaczane

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Rozgrzać piekarnik do 180 °C.
  • Dorsza pokroić na odpowiednie porcje.
  • Pokroić cukinię i cebulę. Przełożyć do naczynia żaroodpornego razem z całymi pomidorkami koktajlowymi.
  • Skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem, piec około 5-6 minut.
  • Na warzywach ułożyć dorsza i piec jeszcze jakieś 10 minut. 
  • Dodać oliwki i bazylię.

Propozycja podawania: Purée z ziemniaków.