Przejdź do treści głównej

Dorsz w sosie śmietanowo- jajecznym

Dorsz w sosie śmietanowo - jajecznym
  • 
4

    4 porcje

  • 20 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Joel Wåreus

Klasyczne danie rybne z pysznym sosem. Najlepiej smakuje z pieca.  Przygotuj sos w czasie, kiedy ryba będzie się piekła. Podawaj z ziemniakami. Smacznego!

Składniki

-
+

600 g  filetu z dorsza norweskiego
4 szt  jajka
100 ml  mleka
200 ml  śmietanki
1 opakowanie  groszku cukrowego
1 l  wody
1 szt  cebula szalotka
100 ml  białego wina
1 łyżka stołowa  masło
100 ml  pietruszki

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.

 

  • W garnku zagotuj wodę.
  • Dodaj plasterki szalotki oraz wino lub jedną łyżkę stołową białego octu.
  • Przypraw solą i pieprzem.
  • Nasmaruj tłuszczem naczynie żaroodporne.
  • Ułóż w nim dorsza. Przypraw solą i pieprzem.
  • Wlej do naczynia zawartość garnka.
  • Dodaj na wierzch zawartość jednego opakowania groszku cukrowego w strąkach (mangetout).
  • Przykryj natłuszczonym papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego do 125°C piekarnika na około 10 minut.
  • W międzyczasie wbij cztery jajka do nierdzewnego, stalowego garnka o grubym denku.
  • Dodaj 100 ml śmietanki, 100 ml mleka i zamieszaj.
  • Mieszaj, aż sos zgęstnieje.
  • Pod koniec gotowania, dodaj kolejne 100 ml śmietanki i zmiksuj blenderem na gładką masę.
  • Dodaj łyżeczkę masła i garść drobno posiekanej natki pietruszki.
  • Przypraw solą i pieprzem.
  • Przełóż dorsza na talerze z ziemniakami i udekoruj je groszkiem cukrowym.
  • Podawaj z sosem.