Przejdź do treści głównej

Dorsz zapiekany

Dorsz zapiekany, Fotograf: Bent Raanes Sørensen
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Bent Raanes Sørensen

Pyszny i łatwy w przygotowaniu.  Przepis na dorsza zapiekanego w serze mozzarella, podawanego z ziemniakami i brokułami polanymi masłem.

Składniki

-
+

800 g  filetu z dorsza, bez skóry i ości
1 l  wody
100 g  soli
100 g  sera mozzarella

Podawać z

300 g  ziemniaków migdałowych
1 szt  brokuł
50 g  masła
  
   pieprz grubo zmielony

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Rozgrzej piekarnik do 200 °C.
  • Podziel dorsza na porcje.
  • Wymieszaj zimną wodę i sól, aż do całkowitego rozpuszczenia się soli.
  • Dorsza umieść w zalewie na 10 minut, następnie wyjmij go i osusz delikatnie.
  • Umieść dorsza na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Na każdej porcji połóż plasterek sera mozzarella.
  • Piecz przez około 8 minut.

Sposób podania

  • Ziemniaki umyj dokładnie, pokrój w grube plastry i gotuj w wodzie do miękkości.
  • Podziel brokuła na małe różyczki i dorzuć do garnka z ziemniakami na ostatnią minutę gotowania.
  • Odlej całą wodę, dodaj do warzyw masło, sól oraz pieprz i dokładnie wszystko wymieszaj.

Podawaj zapiekanego dorsza z ziemniakami i brokułami.