Przejdź do treści głównej

Grillowany łosoś z ziemniakami, koprem i szafranem

Grillowany łosoś z ziemniakami, koprem i szafranem
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf: Ingvar Eriksson

Szukasz inspiracji na nowe, ciekawe danie?  Wypróbuj ten wspaniały przepis na łososia z ziemniakami z koprem i szafranem.

Składniki

-
+

700 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
2 łyżki stołowe  oliwy z oliwek
1 łyżka stołowa  nasion kopru
1 łyżka stołowa  ziaren gorczycy
800 g  młodych ziemniaków
2 ząbki  czosnku
3 łyżki stołowe  oliwy z oliwek
1 opakowanie  szafranu
200 ml  białego wina
300 ml  wody
1 kostka  bulionu drobiowego
1 szt  pomarańcza
1 szt  cytryna
4 szt  cebulki dymki
1 szt  papryczka chilli, czerwona
   sól i pieprz
  

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Pokrój łososia na cztery części.  
  • Posmaruj rybę oliwą z oliwek i posyp koperkiem oraz ziarnami gorczycy.  
  • Grilluj z każdej strony przez około 2 minuty.  
  • Podsmaż szybko ziemniaki i czosnek na oleju, nie dopuszczając jednak do ich zbrązowienia.  Dodaj wino i szafran.  Zagotuj.  
  • Dodaj wodę, kostkę rosołową oraz tymianek i gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia przez 15-20 minut, aż ziemniaki wchłoną cały plyn.  Mieszaj często. W razie potrzeby, dodaj odrobinę wody.
  • Pod koniec gotowania, dodaj po dwie łyżki stołowe soku z pomarańczy i z cytryny, nieco drobno posiekanej papryczki chilli i cienkie plasterki szalotki.  
  • Przypraw solą i pieprzem.