Przejdź do treści głównej

Gulasz ze skrei'a z pomidorami

Gulasz ze skrei'a z pomidorami, Fotograf: Synøve Dreyer
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Synøve Dreyer

Gulasz to prosta w przygotowaniu potrawa, która dzięki zastosowaniu odpowiednich składników znajdzie miejsce na stole przy różnych okazjach. Zachęcamy do wypróbowania ciekawego przepisu na skrei'a z ziemniakami, cebulą, czosnkiem i pomidorami.

Składniki

-
+

700 g  filetu z dorsza norweskiego skrei, lekko solonego
6 szt  ziemniaków
2 szt  cebule
1 szt  papryka, czerwona
1 szt  czosnku
400 g  pomidorów z puszki
1 łyżka stołowa  przecier pomidorowy
0,25 dl  oliwy z oliwek
0,25 łyżeczka  pieprz kajeński
20 szt  oliwek, czarnych
   sól

Podawać z

   chleb

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Skrei'a kroimy na paseczki.
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w podłużne kawałki.
  • Cebulę kroimy w cieńkie podłużne kawałki, papryki w paseczki, a czosnek siekamy.
  • W garnku umieszczamy pomidora, czosnek, puree pomidorowe. Dodajemy oliwę z oliwek oraz pieprz cayenne i czekamy do zagotowania bulionu.
  • Do gotującego się bulionu dodajemy ziemniaki, cebulę oraz paprykę. Gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut.
  • Dodajemy skrei'a i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 3-4 minuty.
  • Na koniec dodajemy oliwki oraz doprawiamy solą i niewielką ilością pieprzu cayenne.

Gulasz ze skrei'a najlepiej podawać ze świeżym chlebem