Przejdź do treści głównej

Halibut na sposób azjatycki

Halibut  na sposób azjatycki
  • 
4

    4 porcje

  • 40-60 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf:

Halibut nadaje się do ciekawych azjatyckich kompozycji z imbirem, chili i trawą cytrynową. Smaczna zupa, którą można zaserwować przyjaciołom lub dobry świąteczny obiad dla rodziny.

Składniki

-
+

600 g  filetu z halibuta
1 łyżeczka  nasion kolendry
1 łyżka stołowa  trawa cytrynowa
1 liść  limonka
2 łyżeczki  świeżego imbiru
0,5 łyżeczka  papryczka chilli, czerwona
2 szt  cebule szalotki
2 ząbki  czosnku
2 szt  marchewki
12 szt  cebule
1 szt  selera
2 łyżki stołowe  oleju kukurydzianego
300 ml  bulionu rybnego
200 ml  mleka kokosowego
1 szt  limonka
1 łyżka stołowa  curry
   olej

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Pokroić filet na kostki i obsmażyć szybko na oleju na patelni.
  • Rozgnieść w moździerzu nasiona kolendry,  trawę cytrynową i listki limonki. Zetrzeć świeży imbir.
  • Wyjąć nasiona z papryczki chili i ją posiekać razem z szalotką i czosnkiem.
  • Pokroić na kawałki marchew, selera i małe cebulki.
  • Rozgrzać w rondlu olej kukurydziany, wsypać rozgniecione nasiona kolendry, trawę cytrynową, listki limonki, imbir, chili, szalotkę i czosnek.
  • Podsmażyć przez ok.5 minut nie rumieniąc.
  • Dodać bulion rybny i mleko kokosowe, doprawić sokiem z limonki i curry madras.
  • Przecedzić zupę, zagotować ją, dodać marchew, cebulki i seler.
  • Dodać kostki halibuta, kiedy jarzyny zmiękną i gotować przez 3-4 minuty.

Natychmiast podawać.

Wskazówka: w tym przepisie można też wykorzystać inną białą rybę, np. dorsza, czy czarniaka.