Przejdź do treści głównej

Halibut z piekarnika

Halibut  z piekarnika
  • 
4

    4 porcje

  • Ponad 60 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf:

Kiedy  chcemy przygotować jedzenie dla większej ilości osób, pieczony, cały halibut jest dobrym rozwiązaniem. Podaj go z masłem pietruszkowym, ziemniakami i sosem z pieczeni. Zaimponujesz swoim gościom.

Składniki

-
+

2,5 kg  halibuta w całości
1 szt  cytryna
   oliwy z oliwek
   sól i pieprz

Masło ziołowe

100 g  masła
50 g  natki pietruszki
1 ząbek  czosnku
2 łyżki stołowe  oleju słonecznikowego
50 g  sera parmezan
   sól i pieprz

Podawać z

   ziemniak

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Nagrzać piekarnik do 220oC.
  • Oczyścić i umyć halibuta
  • Dobrze oskrobać skórę i ponacinać ją na kwadraty, tak jak pokazano na zdjęciu.
  • Posmarować halibuta sokiem z cytryny i sporą ilością oliwy.
  • Posypać solą i mieszanką pieprzu.
  • Położyć rybę na papierze do pieczenia w piekarniku i piec go przez 20-45 minut, w zależności od wielkości.

Masło pietruszkowe

  • Roztrzepać masło w temperaturze pokojowej tak, by napowietrzyło się.
  • Natkę i czosnek rozetrzeć w blenderze na purée, dodając stopniowo oleju słonecznikowego.
  • Zetrzeć parmezan i dodać do zmiksowanej pietruszki.
  • Dobrze rozmieszać  zmiksowaną pietruszkę z masłem, doprawić  solą i pieprzem.
  • Uformować masło z dodatkami tak, by powstał niewielki wałek, zawinąć go w papier do pieczenia i odłożyć do lodówki, żeby stężało przed podaniem.

Podawać halibuta z masłem pietruszkowym, ziemniakami i sosem, który powstał w czasie pieczenia ryby.