Przejdź do treści głównej

Halibut z serem i anchois

Halibut z serem i anchois
  • 
10

    10 porcje

  • Ponad 60 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf:

To będzie prawdziwie świąteczny obiad z soczystym halibutem. Podaj wspaniałego pieczonego halibuta z serem i anchois z domową sałatką polaną dressingiem.

Składniki

-
+

1,5 kg  filet z halibuta
100 g  anchois
100 g  masła
100 ml  tartej bułki
100 g  sera leżakowanego

Sałatka

1 szt  czerwona cebula
200 g  pomidorków cherry
3   sałaty rzymskiej
5 kromki  chleba
50 ml  oliwy z oliwek, extra virgin
50 ml  świeżego koperku

Dressing

4 szt  żółtka
2 łyżki stołowe  musztardy
50 g  anchois
2 ząbki  czosnku
400 ml  oleju sojowego
2 łyżki stołowe  créme fraîche

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Rozgrzać piekarnik do 200oC.
  • Pokroić halibuta na porcje i wyłożyć je na blachę pokrytą papierem do pieczenia.

Przybranie

  • Posiekać anchois i dokładnie wymieszać z masłem o temperaturze pokojowej, bułką tartą i tartym serem.
  • Rozsmarować mieszankę równomiernie na kawałkach halibuta i zapiec przez ok.20 minut w piekarniku. Potrawa powinna mieć wewnętrzną temperaturę 52oC.

Sałatka

  • Pokroić czerwoną cebulę na cienkie plasterki, podzielić pomidorki cherry na połówki i porwać sałatę.
  • Pokroić chleb w kostkę i obtoczyć w oliwie i posiekanym koperku.
  • Usmażyć na patelni kostki chleba tak, by były złociste i chrupiące.
  • Zmieszać razem czerwoną cebulę, pomidorki cherry, sałatę i kostki usmażonego chleba.

Dressing

  • Rozmieszać żółtka, musztardę, anchois i czosnek w blenderze, ucierając na gładką masę.
  • Dodawać, mieszając, po kropli oleju sojowego. Z czasem, kiedy mieszanka zgęstnieje można dolewać olej strumieniem.
  • Na koniec należy domieszać créme fraîche

Podawać pieczonego halibuta z sałatą polaną dressingiem.