Przejdź do treści głównej

Halibut ze świeżymi jarzynami

Halibut  ze świeżymi jarzynami
  • 
4

    4 porcje

  • Ponad 60 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf:

Halibut należy do naszych najszlachetniejszych ryb i ze świeżymi, zielonymi jarzynami przyrządzisz z niego odświętny posiłek, który na pewno będzie smakował twoim gościom.

Składniki

-
+

600 g  filetu z halibuta
   sól i pieprz
   oliwa z oliwek, extra virgin

Sos

50 ml  octu winnego
100 ml  białego wina
50 ml  śmietanki
125 g  masła
1 łyżka stołowa  świeżego szczypiorku
   sól i pieprz

Podawać z

12 szt  szparagi, zielone
200 ml  świeżego groszku
   sól i pieprz
   oliwa z oliwek, extra virgin
   masło
   rzeżucha

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Pokroić halibuta na porcje i oprószyć go solą i pieprzem.
  • Włożyć porcje do głębokiej patelni i zalać oliwą, tak by pokryła kawałki ryby.
  • Rozgrzać oliwę do 70oC, użyć termometru do pieczenia.
  • Ryba powinna pozostać w tej temperaturze przez ok.5 minut.

Sos maślany

  • Zagotować ocet winny i wygotować go do ok. jednej trzeciej objętości
  • Dodać śmietankę kremową i zagotować.
  • Zdjąć rondel z ognia i roztrzepać w nim zimne, podzielone na małe kawałki masło. Sos nie może zagotować się w trakcie dodawania masła, bo będzie za rzadki.
  • Doprawić solą i pieprzem, dodać posiekany szczypior.

Dodatki

  • Oczyścić szparagi, usmażyć na oliwie i maśle przez ok.2 minuty. Doprawić solą i pieprzem.
  • Ugotować zielony groszek w wodzie z odrobiną masła, soli i pieprzu przez ok. 2 minuty.
  • Zamoczyć rzeżuchę w odrobinie oliwki.

Podawać halibuta z sosem maślanym, szparagami, groszkiem i rzeżuchą.