Przejdź do treści głównej

Hamburger z łososiem norweskim i sałatą z sosem musztardowo-miodowym

Hamburger z łososiem norweskim i sałatą z sosem musztardowo-miodowym
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf:

Składniki

-
+

600 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
4 szt  bułki burgerowe
2 opakowania  sera mozzarella
1 opakowanie  mieszanki sałat
4 szt  ogórki konserwowe
2 szt  pomidory
60 ml  oliwy z oliwek, extra virgin
3 łyżki stołowe  miodu
3 łyżki stołowe  musztardy
   koper włoski, świeży
   sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Przekrojone bułki pieczemy w piekarniku w 160°C przez ok. 10 minut.
  • Filet z łososia norweskiego kroimy w plastry grubości ok. 1 cm, oprószamy solą i pieprzem i rozkładamy na skropionym oliwą pergaminie. Pieczemy przez 5 minut razem z bułkami.
  • Mozarellę, ogórki i pomidory kroimy w plastry.
  • Oliwę mieszamy z musztardą, miodem i posiekanym koperkiem.
  • Na spodzie upieczonej bułki układamy sałatę skropioną sosem musztardowo-miodowym. Następnie układamy łososia, plastry pomidora i ogórka oraz mozarelli.

Całość jeszcze raz skrapiamy dressingiem i nakrywamy górną częścią bułki.