Przejdź do treści głównej

Kanapka z grillowanym łososiem

Kanapka z grillowanym łososiem, Fotograf: Esten Borgos
  • 
4

    4 porcje

  • 20 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Esten Borgos

Łosoś z grilla nawet bez specjalnych dodatków wyśmienicie smakuje. Oto prosty przepis na kanapkę  z łososiem i świeżymi warzywami.

Składniki

-
+

500 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
8 kromki  chleba
2 szt  pomidory
1 szt  cebula szalotka
1 szt 
   sól i pieprz
   folia aluminiowa
   olej roślinny

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Kroimy łososia na porcje, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Składamy folię do grillowania na pół, smarujemy olejem i układamy na niej  porcje łososia.
  • Smażymy łososia na rozgrzanym grillu ok. 3 minuty, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze 2 minuty.
  • Układamy kromki chleba na grillu i podpiekamy po kilka minut z każdej strony.
  • Kroimy pomidory na plasterki i siekamy szalotkę.
  • Na połowie kromek chleba układamy liście sałaty, plasterki pomidorów i szalotkę.
  • Na każdej kromce z sałatą, kładziemy kawałek łososia i przykrywamy drugą kromką.Cut each sandwich in half and serve.

Sposób podania

  • Kroimy każdą kanapkę na dwie części i podajemy.  Do dekoracji możemy do każdej kanapki dodać nadzianego na wykałaczkę pomidorka koktajlowego.