Przejdź do treści głównej

Krem z kalafiora z pomarańczą i łososiem norweskim

Krem z kalafiora z pomarańczą i łososiem norweskim
  • 
4

    4 porcje

  • Ponad 60 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf:

Pożywna i sycąca zupa idealnie rozgrzewające w jesienne wieczory.

Składniki

-
+

150 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
2 szt  kalafiory
1 szt  cebula
3 łyżki stołowe  masła
350 ml  soku ze świeżej pomarańczy
200 ml  mleka
1 łyżeczka  cukru
   sól i pieprz
   gałka muszkatołowa
200 g  serek kremowy z ziołami
2 główki  brokułów
   oliwa z oliwek, extra virgin

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Filet z łososia na godzinę wkładamy do zamrażalnika. Następnie ostrym nożem kroimy go na cienkie płatki.
  • W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę masła i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Smażymy przez 3 minuty.
  • Kalafiora kroimy na różyczki, wyrzucamy zbyt twarde części łodyg.
  • Dodajemy do cebuli, zalewamy mlekiem i taką ilością przegotowanej wody, aby przykryła zawartość garnka.
  • Doprawiamy solą i gotujemy około 25-30 minut, do całkowitej miękkości kalafiora.
  • W czasie gotowania zupy wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy cukier i na wolnym ogniu redukujemy o połowę.
  • Gorący krem miksujemy blenderem, dodając kawałki topionego sera i pomarańczowy sos. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolewamy więcej przegotowanej wody.
  • Ustawiamy garnek na ogniu, dorzucamy kawałki łososia i pozwalamy jej się zagotować.

Serwujemy polane kroplą dobrej oliwy, świeżo mielonym pieprzem i posypane startym na drobnych oczkach sparzonym brokułem.