Przejdź do treści głównej

Małże w piwie

Małże w piwie
  • 
4

    4 porcje

  • 20 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf:

Na podstawie podstawowego przepisu, można przygotowywać małże w różnych wariantach smakowych. W tym przepisie należy dodać piwa, które dopełni smak.

Składniki

-
+

2 kg  małży norweskich
1 szt  cebula
1 szt  selera
100 ml  wody
250 ml  piwa, ciemnego
1 łodyga  natki pietruszki
2 gałązki  świeżego tymianku
1 szt  liść laurowy
1 łyżka stołowa  masło
   sól i pieprz

Podawać z

   chleb

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Oczyścić skorupy małży i sprawdzić, czy są szczelnie zamknięte lub zamykają się, kiedy w nie pukasz.
  • Wyrzucić nieszczelne skorupy.
  • Posiekać cebulę i selera i włożyć do rondla z wodą i małżami.
  • Zakryć rondel pokrywką i pogotować na małym ogniu przez 3-4 minuty.
  • Potrząsnąć rondlem, tak by małże leżące na dnie wypłynęły na wierzch.
  • Przelać wywar do innego rondla, dodać piwo, pietruszkę, tymianek i liść laurowy.
  • Zagotować, odparowując z zupy dwutlenek węgla z piwa.
  • Dodać masło i doprawić solą i pieprzem.

Zalać małże sosem i podawać z chlebem.