Przejdź do treści głównej

Małże z curry

Małże z curry
  • 
4

    4 porcje

  • 40-60 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf:

W tym przepisie małże nabierają dobrego smaku dzięki dodaniu trawy cytrynowej i pasty curry. Z wywaru po ugotowaniu małży, przyrządza się smaczny sos ze śmietaną, limonką i kolendrą.

Składniki

-
+

1 kg  małże norweskie
2 szt  cebule szalotki
1 szt  koper włoski, świeży
0,5 szt  por
2 szt  trawy cytrynowej
2 łyżki stołowe  masła
1 łyżka stołowa  pasta curry, czerwona
50 ml  białego wina

Sos

200 ml  śmietany 18%
2 łyżki stołowe  masła
1 szt  limonka
   świeżej kolendry

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Oczyścić skorupy małży i sprawdzić, czy są szczelnie zamknięte lub zamykają się, kiedy w nie pukasz.
  • Wyrzucić nieszczelne skorupy.
  • Posiekać szalotkę, fenkuła i pora pokroić w cienkie plasterki, pokroić rdzeń trawy cytrynowej.
  • Jarzyny podsmażyć na maśle z pastą curry.
  • Dodać małże i białe wino, zakryć pokrywką i gotować, aż małże się otworzą.
  • Wyrzucić małże, które nie otworzyły się.

Sos

  • Przecedzić bulion, w którym gotowały się małże, zagotować go z dodatkiem śmietany.
  • Roztrzepać w nim masło i doprawić  skórką i sokiem limonki i świeżą kolendrą.

Małże podawać polane sosem.