Przejdź do treści głównej

Małże z sosem z białego wina

Małże z sosem z białego wina
  • 
4

    4 porcje

  • 40-60 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf:

Małże są często kojarzone z latem, ale najlepsze są jesienią i zimą. Wypróbuj ten przepis, w którym małże paruje się w białym winie.

Składniki

-
+

2 kg  małży norweskich
0,5 szt  cebula
2 ząbki  czosnku
100 ml  białego wina
50 ml  śmietanki

Sos

1 szt  papryka, czerwona
100 g  pory
1 szt  marchew
100 g  masła
2 łyżki stołowe  natki pietruszki
   sok ze świeżej cytryny
   sól

Podawać z

   chleb

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Oczyścić skorupy małży i sprawdzić, czy są szczelnie zamknięte lub zamykają się, kiedy w nie pukasz.
  • Wyrzucić nieszczelne skorupy.
  • Posiekać czosnek i cebulę.
  • Zagotować wino z kremówką, dodać cebulę i czosnek.
  •  Włożyć małże, zakryć garnek pokrywką i pogotować przez 3-4 minuty.
  • Potrząsnąć rondlem tak, by małże ze dna znalazły się na wierzchu
  • Gotować przez dalsze 3-4 minuty, aż małże się otworzą.
  • Wyrzucić skorupy, które się nie otworzyły.

Sos

  • Pokroić w kostkę paprykę, pora i marchewkę.
  • Przecedzić wywar z małży do rondelka.
  • Zagotować wywar, dodać do niego paprykę, pora i marchewkę.
  • Roztrzepać w wywarze masło i doprawić sokiem z cytryny i solą.
  • Przed podaniem, dodać posiekaną natkę pietruszki.

Małże podawać z chlebem, polane sosem.