Przejdź do treści głównej

Małże zapiekane z sałatą

Małże zapiekane z sałatą
  • 
4

    4 porcje

  • 40-60 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf:

Małże na parze są delikatesem, a według tego przepisu, zapieczesz je tuż po uparowaniu. Możesz użyć swoich ulubionych ziół. To imponujące danie!

Składniki

-
+

2 kg  małży norweskich
3 łyżki stołowe  masła
1 ząbek  czosnku
200 ml  białego wina

Zapiekanka

100 g  sera żóltego
0,5 szt  bułka
100 ml  natki pietruszki
1 ząbek  czosnku
1 łyżka stołowa  masło
2 łyżki stołowe  białego wina
   sól i pieprz

Podawać z

   sałaty
   chleb

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Rozgrzać piekarnik do 250oC.
  • Umyć i oczyścić skorupy małży, wyrzucić te, które otwierają się, jeśli w nie się stuka.
  • Roztopić masło w szerokim rondlu, dodać posiekany czosnek i białe wino.
  • Uparować małże w rondlu, wyjąć je po ok. 5 minutach, kiedy się otworzą.

Zapiekanie

  • Włożyć połówki małży z zawartością  do podłużnej formy
  • Zetrzeć ser, pokruszyć bułkę, posiekać pietruszkę i czosnek.
  • Rozpuścić masło, wymieszać je z serem, bułką, pietruszką, czosnkiem i białym winem.
  • Doprawić solą i pieprzem.
  • Zalać połówki małży masłem z dodatkami i zapiec je w piekarniku na górnej półce do chwili, kiedy ser stopnieje. To potrwa zaledwie chwilę.

Podawać z sałatą i chlebem.