Przejdź do treści głównej

Makaron ze smażonym dorszem norweskim Skrei, szynką serrano i sosem pomidorowym

Makaron ze smażonym dorszem norweskim Skrei, szynką serrano i sosem pomidorowym
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf: Eva Brænd

Kochasz kuchnię śródziemnomorską? Spróbuj przepisu na makaron z szynką serrano, dorszem norweskim Skrei i sosem pomidorowym.

Składniki

-
+

800 g  filetu z dorsza norweskiego skrei, bez skóry i ości
3 łyżki stołowe  mąki pszennej
2 łyżeczki  soli
1 szt  jajko
4 kromki  szynki dojrzewającej (serrano, parma, itp)
   masło

Sos pomidorowy

1 szt  cebula
1 łyżka stołowa  masło
1 puszka  pomidory z puszki
1 łyżka stołowa  przecier pomidorowy
1 dl  bulion rybny
1   świeżego tymianku
   sól i pieprz
250 g  makaronu

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Pokrój dorsza w odpowiednie porcje. W oddzielnych miskach ubij jajka i wymieszaj mąkę i sól. Obtocz kawałki ryby w mieszaninie mąki, a następnie zanurz je w ubitych jajkach.
  • Smaż rybę na maśle, na średnim ogniu, aż będzie prawie gotowa, przez około trzy minuty z każdej strony. 
  • Szybko podsmaż szynkę na chrupko. 
  • Sos pomidorowy: Podsmaż na maśle drobno posiekaną cebulę, aż stanie się miękka i szklista. Dodaj posiekane pomidory i koncentrat pomidorowy. Gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Dodaj bulion rybny i gotuj na niewielkim ogniu bez pokrywki, aż sos zgęstnieje. Przypraw drobno posiekanym tymiankiem, solą i pieprzem.
  • Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Na podgrzane talerze nałóż sos pomidorowy i makaron, na wierzchu ułuż kawałki dorsza i plasterek szynki. Podawaj z gotowanymi lub duszonymi warzywami.