Przejdź do treści głównej

Makrela marynowana w soku z limonki

Makrela marynowana w soku z limonki
  • 
4

    4 porcje

  • 40-60 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf:

Z makreli zrobisz wspaniałą sałatkę  typu ceviche, z marynowanej w cytrusach ryby. Wypróbuj tę potrawę z marynowanymi w soku z limonki filetami makreli, jako przystawkę do potraw z grilla.

Składniki

-
+

600 g  filetu z makreli
5 łyżki stołowe  soli gruboziarnistej
2 łyżki stołowe  świeżego imbiru
2 szt  limonki
150 ml  oliwy z oliwek
1 łyżeczka  pieprz kolorowy
1 łyżeczka  sól

Podawać z

   sałaty
   natki pietruszki
   chleb

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Włożyć makrelę do zamrażalnika na 1 dobę.
  • Wyjąć rybę z zamrażarki, posypać grubą solą i zostawić, aby na wpół rozmarzła.
  • Rozdzielić płaty makreli na talerze.
  • Posiekać imbir.
  • Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z limonek
  • Rozmieszać sok z limonek z otartą skórką i imbirem, oliwą, czerwonym pieprzem i polać nim płaty makreli.
  • Pozostawić na 10 minut przed podaniem, by ryba nabrała smaku.
  • Przybrać sałatą i natką pietruszki.

Podawać z chlebem.