Przejdź do treści głównej

Norweski gravlax z sosem musztardowym

Norweski gravlax z sosem musztardowym, Fotograf: Studio Dreyer-Hensley
  • 
6

    6 porcje

  • Ponad 60 min.

  • Difficulty

    Trudny

Fotograf: Studio Dreyer-Hensley

Gravlax jest tradycyjną norweską potrawą, którą najlepiej podać z dobrym sosem musztardowym. Spróbujmy przyrządzić samodzielnie zarówno gravlax, jak i sos – będą jeszcze lepsze.

Składniki

-
+

1 kg 
4 łyżki stołowe  soli
2 łyżki stołowe  cukru
1 łyżeczka  pieprz grubo zmielony
1 pęczek  świeżego koperku

Sos musztardowy

4   żółtka
0,5 łyżeczka  sól
100 ml  olej roślinny
1 łyżka stołowa  cukru
1 łyżka stołowa  biały ocet winny
0,5 łyżeczka  pieprz
1 łyżka stołowa  musztardy
3 łyżki stołowe  świeżego koperku

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Przekroić filety z łososia na dwa takie same kawałki.
  • Połączyć sól, cukier i pieprz, wsypać na dno małej blaszki do pieczenia.
  • Koperek razem z łodyżkami grubo posiekać, dodać na dno blaszki. Na wierzchu położyć skórą do dołu jeden kawałek fileta z łososia norweskiego.
  • Posypać solą z cukrem i koperkiem. Na wierzchu położyć drugi kawałek fileta, szeroką częścią na węższej. Posypać resztą przypraw i koperkiem.
  • Lekko przycisnąć; włożyć do lodówki na dzień lub dwa. Codziennie przewracać.
  • Duże i grube filety trzymać w lodówce do 4 dni.
  • Przed podaniem filety oczyścić z przypraw i koperku.

Sos musztardowy

  • Ubijać żółtka z solą, aż zgęstnieją; powoli dodawać olej, szybko ubijając, podobnie jak przy robieniu majonezu.
  • Wmieszać cukier, ocet, pieprz i musztardę.
  • Tuż przed podaniem dodać koperek.
  • Sos można przechowywać w lodówce przez tydzień.
  • Rybę pokroić na cienkie plastry, polać sosem musztardowym. Podawać z sałatką i ugotowanymi ziemniakami lub pieczywem.