Przejdź do treści głównej

Pieczony halibut z kurkami

Pieczony halibut z kurkami
  • 
4

    4 porcje

  • Ponad 60 min.

  • Difficulty

    Trudny

Fotograf:

Skorzystaj z darów jesieni i przygotuj pieczonego halibuta z duszonymi kurkami i smacznym sosem z tegorocznych jagód. Podaj z ziemniakami pieczonymi w soli i smacznym napojem.

Składniki

-
+

600 g  filetu z halibuta ze skórą
1,5 łyżka stołowa  sól
   masło

Sos jagodowy

300 ml  jagód
600 ml  bulionu drobiowego

Ziemniaki

12 szt  ziemniaków
   sól morska

Duszone kurki

10 szt  kurek
2 szt  cebule szalotki
1 łyżka stołowa  masło
100 ml  białego wina
0,5 szt  cytryna
200 ml  śmietany 18%
1 łyżka stołowa  świeżego szczypiorku
   sól i pieprz
   cukru

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Nastawić piekarnik na 180oC.
  • Oczyścić skórę halibuta, posypać mięso solą i pozostawić na 5-10 minut.
  • Opłukać sól, dobrze osuszyć rybę i pokroić ją na porcje.
  • Zrumienić rybę od strony skóry przez ok. 5 minut na maśle.
  • Obrócić rybę i smażyć przez około minutę z drugiej strony.

 

Sos jagodowy

  • Gotować jagody w bulionie mięsnym przez ok. godzinę, aż rosół nabierze smaku jagód.
  • Przecedzić i wygotować sos do około połowy objętości.

 

Ziemniaki pieczone w soli

  • Wyszorować i osuszyć ziemniaki, włożyć je do żaroodpornej formy ze sporą ilością soli morskiej na dnie.
  • Posypać ziemniaki solą i piec je w piekarniku aż będą miękkie, przez ok.30 minut, w zależności od ich wielkości.
  • Przed podaniem, odsypać nadmiar soli.

 

Duszone kurki

  • Pokroić kurki na mniejsze kawałki, posiekać szalotkę i  usmażyć na złoto na maśle.
  • Dodać białego wina i sok z cytryny i prawie wygotować.
  • Dodać śmietanę i poddusić kurki aż zgęstnieją.
  • Doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru.
  • Przed podaniem wymieszać z posiekanym szczypiorkiem.

Podawać rybę z sosem jagodowym, ziemniakami pieczonymi w soli i duszonymi kurkami.