Przejdź do treści głównej

Pieczony halibut z orzeszkami pinii

Pieczony halibut z orzeszkami pinii
  • 
4

    4 porcje

  • Ponad 60 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf:

Halibut znakomicie nadaje się na bożonarodzeniowy stół. Halibut piecze się w piekarniku, a ty w tym czasie przygotowujesz purée z ziemniaków migdałowych i wykańczasz potrawę  prażonymi orzeszkami pinii.

Składniki

-
+

800 g  filetu z halibuta ze skórą
2o szt  pomidorków cherry
2 łyżeczki  czosnku
25 g  orzeszków pinii
   sól gruboziarnista
   oliwy z oliwek
   cukru
   masło

Purée ziemniaczane

800 g  ziemniaków migdałowych
40 g  masła
200 ml  mleka
   sól i pieprz

Masło klarowane z sosem sojowym

250 ml  masła
2 łyżki stołowe  cebule szalotki
3 łyżki stołowe  sosu sojowego
0,5 szt  cytryna

Delikatne brokuły

400 g  brokułów
2 łyżki stołowe  oliwy z oliwek
1 łyżka stołowa  sok ze świeżej cytryny
   sól

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Rozgrzać piekarnik do 150oC.
  • Posolić rybę grubą solą i zostawić na 5 minut.
  • Spłukać sol zimną wodą, osuszyć filety papierowym ręcznikiem.
  • Włożyć pomidorki cherry do natłuszczonej, żaroodpornej formy, dodać starty czosnek, trochę soli i cukru i piec w piekarniku przez około 15 minut.
  • Uprażyć orzeszki piniowe na suchej patelni.
  • Pokroić filety na porcje i położyć je na wyłożonej papierem do pieczenia, blasze. Piec w piekarniku przez 8-12 minut.

Purée z ziemniaków migdałowych

  • Obrać i ugotować ziemniaki migdałowe w wodzie bez soli.
  • Odlać wodę i odparować ziemniaki.
  • Zmiksować ziemniaki z dodatkiem masła i dobrze wymieszać.
  • Dodać mleko  do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji, doprawić solą i pieprzem.

Masło klarowane z sosem sojowym

  • Rozgrzać masło w rondelku i zdjąć łyżką pianę. Kiedy masło zacznie brązowieć, przecedza się je do innego rondla, pozostawiając brązowy osad.
  • Dodać  szalotkę, sos sojowy, skórkę z cytryny.

Delikatne brokuły

  • Podzielić brokuły na różyczki i  podgotować w wodzie.
  • Odlać wodę i podsmażyć brokuły na oliwie z dodatkiem soku z cytryny.
  • Doprawić solą.

Podawać halibuta z orzeszkami pinii, pomidorkami cherry, purée z ziemniaków migdałowych i klarowanym masłem.