Przejdź do treści głównej

Pieczony halibut z risottem i pomidorami

Pieczony halibut z risottem i pomidorami
  • 
4

    4 porcje

  • Ponad 60 min.

  • Difficulty

    Trudny

Fotograf:

Halibut jest fantastycznym surowcem. W tym przepisie pieczemy rybę w piekarniku i podajemy z pomidorami, smacznym risottem i skorzonerą z rusztu.

Składniki

-
+

600 g  filetu z halibuta
100 g  soli
1 l  wody
2 łyżki stołowe  oliwy z oliwek
2 łyżki stołowe  natki pietruszki
3 szt  pomidory

Risotto

3 szt  cebule szalotki
1 łyżka stołowa  oliwy z oliwek
300 g  ryżu na risotto
300 ml  białego wina
700 ml  bulionu drobiowego
100 g  masła
   sól i pieprz

Podawać z

4 szt  skorzonery
   olej

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Rozgrzać piekarnik do 180oC.
  • Pokroić rybę na porcje.
  • Przygotować solankę, mieszając sól z zimną wodą, włożyć kawałki ryby do zalewy i pozostawić ją tam na ok.8 minut.
  • Wyjąć rybę z zalewy, dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem i włożyć je do natłuszczonej, żaroodpornej formy.
  • Posmarować kawałki ryby oliwą i posypać posiekaną pietruszką.
  • Piec w piekarniku, aż ryba będzie gotowa, przez ok.7 minut.
  • Pomidory obrać ze skórki, nacinając ją na krzyż i zanurzając na kilka minut w gotującej wodzie, a potem zanurzając w zimnej. Ściągnąć skórkę, pokroić pomidory na ósemki i wyjąć pestki.

Risotto

  • Posiekać szalotki i zeszklić je na oliwie, nie przyrumieniając.
  • Dodać ryż na risotto i dobrze go wymieszać, by był przykryty oliwą.
  • Dolać białego wina i zagotować.
  • Rozcieńczyć stopniowo bulionem, zagotowując pomiędzy dolewaniem  porcji bulionu.
  • Kiedy ryż będzie na wpół miękki, dodać masło. Czas gotowania może być różny, należy przestrzegać przepisu na opakowaniu.
  • Doprawić solą i pieprzem, trzymać risotto w cieple.

Dodatki

  • Obrać korzenie skorzonery i włożyć je do zimnej wody, by nie ściemniały.
  • Podzielić je na równe kawałki ok.7 cm długości i ugotować je na pół twardo w lekko osolonej wodzie.
  • Wyjąć skorzonerę z wody, posmarować olejem i zrumienić na patelni.

Podawać halibuta z ósemkami pomidorów, risottem i korzeniem skorzonery.