Przejdź do treści głównej

Pieczony halibut z sosem maślano-jabłkowym

Pieczony halibut z sosem maślano-jabłkowym
  • 
6

    6 porcje

  • Ponad 60 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf:

Pieczony halibut jest fantastycznym daniem, którym można poczęstować gości. Ten przepis pozwoli ci skomponować dodatki godne tej królewskiej ryby. Smaczny, odświętny posiłek na bazie dobrych norweskich surowców.

Składniki

-
+

1200 g  filetu z halibuta ze skórą
3 łyżki stołowe  oliwy z oliwek
3 ząbki  czosnku
3 gałązki  świeżego tymianku
   sól i pieprz

Risotto z kaszy jęczmiennej

6 porcje  kaszy jęczmiennej
300 ml  bulionu drobiowego
1,5 łyżka stołowa  masło
3 łyżki stołowe  sera parmezan
2 łyżki stołowe  natki pietruszki
   sól i pieprz

Sos

1 szt  cebula szalotka
2 ząbki  czosnku
450 ml  śmietanki
40 g  masła
3/4 szt  jabłka
2 łyżeczki  soku ze świeżej cytryny
   sól i pieprz

Purée z marchewki

4 szt  marchewki
1,5 łyżka stołowa  masło
3 łyżki stołowe  śmietanki
   sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Rozgrzać piekarnik do 150oC.
  • Oczyścić skórę ryby, opłukać i osuszyć ją papierem kuchennym.
  • Pokroić halibuta na porcje i włożyć je do natłuszczonej formy skórą do dołu.
  • Posmarować olejem i posypać grubo pokrojonym czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem.
  • Upiec halibuta na środkowej półce piekarnika, tak żeby nie był surowy, przez ok.20 minut. Jeśli używa się termometru, temperatura mięsa powinna wynosić 45oC.

Risotto z kaszy jęczmiennej

  • Ugotować kaszę w bulionie z kurczaka przez ok. 15 minut.
  • Dodać do kaszy masło i parmezan, doprawić solą i pieprzem, zmieszać z posiekaną pietruszką tuż przed podaniem na stół.

Sos maślano-jabłkowy

  • Ugotować posiekaną szalotkę i czosnek w soku jabłkowym aż cebula zmięknie.
  • Dolać śmietanę i gotować sos, aż zgęstnieje.
  • Zdjąć rondel z ognia i roztrzepać w nim zimne masło podzielone na małe porcje.
  • Doprawić sos sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podgrzewać ostrożnie sos.
  • Tuż przed podaniem zmieszać z kostkami jabłka.

Purée z marchewki

  • Pokroić marchew na cienkie plasterki i ugotować je do miękkości w nieosolonej wodzie.
  • Wylać wodę i zmiksować marchewki.
  • Dodać masło i śmietanę, doprawić solą i pieprzem.

Podawać halibuta z risottem z kaszy jęczmiennej, sosem maślano-jabłkowym i purée z marchewki.