Przejdź do treści głównej

Pieczony w piekarniku filet z dorsza norweskiego Skrei z pomidorami i czosnkiem

Pieczony w piekarniku filet z dorsza norweskiego Skrei z pomidorami i czosnkiem
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Bent Raanes

Pyszne danie nie musi być trudne do przyrządzenia. Jeśli nam nie wierzysz, spróbuj pieczonych w piecu filetów z dorsza norweskiego Skrei z pomidorami i czosnkiem.

Składniki

-
+

800 g  filetu z dorsza norweskiego skrei
300 g  pomidory
3 ząbki  czosnku
100 g  przecieru pomidorowego
1 dl  białego, wytrawnego wina
1 szt  cebula
1,5 dl  oliwy z oliwek
0,33   papryczka chilli, czerwona
   świeżej bazylii
1 łyżka stołowa 
   sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Cebulę pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj. Podsmaż na odrobinie oliwy z oliwek na złoty kolor. Dodaj koncentrat pomidorowy i drobno posiekaną papryczkę chili. Gotuj na małym ogniu. Dodaj białe wino i dopraw cukrem, solą i pieprzem.
  • Ułóż warstwami plasterki dorsza norweskiego Skrei i pomidora w naczyniu żaroodpornym. Polej sosem pomidorowym i skrop oliwą z oliwek.
  • Piecz w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 20 minut. 
  • Udekoruj bazylią.
  • Podawaj ze smacznym, ciepłym pieczywem typu ciabatta.